#bluebagKrk

Cilj projekta “Plava vreća” je da svaki nautičar u tijeku jedne sezone sakupi jednu vreću naplavina. Kada bi taj cilj bio ostvaren, silne akcije i ogromna sredstva da obala (p)ostane čista ne bi više bile potrebne. Ovogodišnja ekološka akcija „Plava vreća“ održava se četvrtu godinu zaredom i upravo je u tijeku pa iz Ponikava upućuju poziv svima da se uključe u tu hvalevrijednu akciju. Uključite se u projekt “Plava vreća” jer Plava vreća nije obaveza već izazov, kako ističu iz Ponikva.


Kako je situacija više nego alarmantna, dovoljno govori porazna činjenica kako čak 8 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima i morima! Otpad u moru jedna je od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Posebno je alarmantna činjenica da 94 posto tog otpada završi na morskom dnu te nije vidljivo i ne može se sanirati. Svake godine u oceanima i morima završi oko 8 milijuna tona plastike koja predstavlja najveću opasnost za morski život, okoliš i ljudsko zdravlje, a nakon raspadanja postaje dio prehrambenog lanca najrazličitijih morskih organizama. Te porazne činjenice nije pošteđen ni Mediteran u kojemu čak 80 posto ukupnoga otpada čini upravo mikroplastika koja dospijeva u hranidbeni lanac.
Budući da čak 80 posto otpada u more dolazi s plaža i obale (a preostalih 20 posto s brodova u pomorskome prometu i ribarica), iznimno je važno provoditi preventivne programe i akcije, poput „Plave vreće“ na Krku, usmjerene ka sprečavanju onečišćenja mora, osobito plastikom kao najopasnijim otpadom.

Kako mogu sudjelovati?
Odvoji 5 minuta svojeg odmora i na nekoj skrivenoj, manje dostupnoj obali sakupi naplavine koje je more izbacilo. Po povratku u luku odloži Plavu vreću u kontejner. Pomoći ćeš moru. Osjećat ćeš se bolje.
Misija
Cilj je da svaki nautičar u tijeku jedne sezone sakupi jednu vreću naplavina. Kada bi taj cilj bio ostvaren, silne akcije i ogromna sredstva da obala (p)ostane čista ne bi više bile potrebne.
Što sakupljamo
Sakupljamo plastiku, limenke, konope, mreže, staklenke, cipele, odjeću, drvene predmete… sav otpad kojeg je more izbacilo na obalu. Ne sakupljamo grane, lišće, kosti, ostatke flore i faune iz okruženja.
Izazov Plave vreće – foto natječaj
Snimi svoju avanturu sakupljanja naplavina i objavi je na ovoj stranici ili je podjeli na Instagramu i Facebooku s oznakom #bluebagKrk. Potakni svoje prijatelje da učine isto. Kada svi nautičari sakupe jednu Plavu vreću godišnje, misija će uspjeti.
Najoriginalniju priču ćemo nagraditi.

Vreće možete nabaviti na INA benzinskim crpkama na obali, kod lučkih redara u Krku ili u zgradi Ponikve u LAG-u Kvarnerski otoci (mob:0958588231).

Izvor: Lag Kvarnerski otoci