Do kraja godine više od 400.000 Eura za projekte očuvanja okoliš i pomorske baštine

U srijedu 12. rujna Skupština Lokalne akcijske grupe “Vela vrata” usvojila je izmijene svoje Lokalne razvojne strategije za ribarstveno područje 5 jedinica lokalne samouprave (Cres, Lošinj, Mošćenička Draga, Lovran i Opatija), a koja okuplja općine i gradove, udruge i male ribare. LAGUR djeluje nešto manje od dvije godine, a za provedbu svoje Strategije osigurao je do 2,2 milijuna Eura iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koje će dodjeljivati korisnicima putem natječaja kontinuirano do kraja 2020. godine.

U okviru ukupno deset mjera u strategiji, korisnici će u samostalnim ili partnerskim projektima moći ostvariti čak do 100% povrata svojih ulaganja za aktivnosti osuvremenjivanja male ribarske i gradnju male turističke infrastrukture, potpore razvoju tržišta i promidžbi proizvoda ribarstva i izgradnje i opremanja pogona za preradu, ali i za projekte zaštite okoliša i pomorske i ribarske baštine, revitalizaciju tradicijske brodogradnje kroz edukaciju ili međusobno umrežavanje svih zainteresiranih na ribarstvenom području za postizanje zajedničkih ciljeva.

Do kraja godine iz strategije LAGUR-a biti će omogućeno povlačenje 410.000 Eura za provedbu projekata koji imaju za cilj očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima, te očuvanje i valorizaciju pomorske i ribarske baštine, kao i očuvanje identiteta područja. Javni poziv za iskazivanje interesa dostupan je OVDJE,  a LAGUR-u “Vela vrata” se potencijalni korisnici mogu javiti već u fazi razvoja projektne ideje,  kada će im pružati savjetodavnu potporu, potporu međusobnom umrežavanju za stvaranje partnerstava i tehničku pomoć.