Potpisan Sporazum o suradnji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ s LAG-ovima i LAGUR-ima

U prostoru Kašetice primorsko-goranske potpisan je Sporazum o suradnji između Lokalnih akcijskih grupa – “Vinodol”, “Gorski kotar”, “Terra Liburna” i “Kvarnerski otoci”, Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu – “Vela vrata” i “Tunera” te Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. Sporazumom je dogovorena međusobna suradnju na provedbi LEADER pristupa i CLLD metodologije u informiranju i organiziranju zajedničkih aktivnosti i edukacija, dok će Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ pružati podršku kroz svoje programe rada.

Zamjenik župana Petar Mamula rekao je kako se sporazumom jamči nastavak suradnje između Županije, Centra te LAG-ova i LAGUR-a čime je organizacijama osiguran dolazak u završnu fazu prije raspisivanja natječaja i podjele projekata. Mamula je ocijenio kako se ovakav rad akcijskih grupa pokazao dobrim, te da su primjerom iz PGŽ povele i druge regije i županije, te je dodao da će se puna svrha pokazati i prilikom raspisivanja natječaja temeljem usvojenih Lokalnih razvojnih strategija za područja pojedinog LAGA.

Prva mjera koju LAG-ovi raspisuju odnosi se na potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima s iznosima od 15.000 Eura, za koju su LAG-ovi “Vinodol”, “Kvarnerski otoci” i “Terra Liburna” predvidjeli sveukupno 135.000 eura a “Gorski kotar” 150.000 eura, a potom slijede i ostali natječaji temeljem usvojenih strategija za područja pojedinog LAG-a.

Ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić istaknuo je kako je od 2013. do 2015. godine akcijskim grupama isplaćeno 774.000 kuna, čime je omogućen i njihov rad obzirom da nisu imali drugih izvora sredstava. Šoštarić je naveo kako se i nakon 2016. godine, kad je Centar kao ustanova direktno potpao pod županijski proračun, te se više nije moglo direktno isplaćivati sredstva pomoći, suradnja nastavila edukacijama i prezentacijama rada akcijskih grupa.

Predsjednica LAG “Terra liburna” Anđela Cvjetković najavila je kako će krajem mjeseca sva četiri LAG-a iz PGŽ otvoriti svoje natječaje kojima će podijeliti svoja sredstva prema napravljenim procedurama koje uključuju i osiguravanje od sukoba interesa i neprisnosti. Cvjetković je izjavila kako očekuje da će prvi korisnici do ljeta putem agencije za plaćanje sklapati ugovore i koji će tako doći do svojih sredstava.

Voditeljica LAGUR “Tunera” Silvana Manestar podsjetila je da je kod kod LAGUR-a naglasak na gospodarskom sektoru ribarstva. Manestar je također navela da LAGUR “Tunera” ima odobrena sredstva u iznosu 16.6 milijuna kuna, dok je LAGUR “Vela Vrata” u postupku odobravanja, odnosno ima privremenu odluku, te da bi i oni uskoro trebali dobiti konačnu odluku na isti iznos.

Prilikom potpisivanja Sporazuma najavljeno je kako će se informacije o natječajima moći dobiti direktno od LAG-ova te da će se u cijeloj županiji održavati i informativne radionice u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Izvor: www.pgz.hr